Neznáme náboženstvá - 4. časť


Vo svete existuje množstvo náboženstiev, ktoré pre nás ako Európanov nie sú toľko známe. V tejto mini sérii Vám prinášame zaujímavosti o takýchto menej známych náboženstvách, ktoré neskôr môžete využiť aj pri štúdiu. A ešte zostaneme v Ázií- dnes je to Čína.


KONFUCIANIZMUS



 


Zakladateľ: Kchung- fu- c´ (Konfucius). Podľa tradícií sa Konfucius narodil asi v roku 552 alebo 551 pnl v provincií Šantung v štáte Lu. Napriek tomu, že pochádzal z chudobnej rodiny, podarilo sa mu získať významnú pozíciu v štátnej správe. Tu sa stretol s nespravodlivosťou a útlakom, na ktoré reagovalo jeho etické a náboženské učenie. Konfucius verí, že ľudia sa stali cynickými kvôli správaniu štátu a preto musí štát prejsť reformami. 

Konfucius



Konfucianizmus ovplyvnilo okrem Konfucia viacero učencov medzi najvýznamnejších patria:
Meng- c´( Mencius): nadviazal na Konfuciove učenie, avšak neupriamoval sa natoľko na úlohu štátu, ale na úlohu jednotlivca v štáte. Hovorí, že ak by jednotlivcovi bolo dovolené dosiahnuť svoj potenciál, štát by prosperoval.
Sun-c´: hovorí, že prioritnou úlohou spoločnosti je vychovávať jednotlivca a nie hádzať zodpovednosť za neho na duchov a bohov ( v podstate hovorí, že za negatívne aspekty a správanie je zodpovedný štát nie zlý duchovia a iní bubuláci :D)
Ču- si: výrazne ovplyvnil neokonfucianizmus. Dôraz kládol na sebapoznanie, úplné sebapoznanie považuje za základ všetkého bytia.
Wang Jang- ming: bol súperom Ču-siho a jeho doktríny pokladá za príliš komplikované pre bežného človeka.

Mencius





Posvätné knihy:

Konfuciove zbierky: rozhovory Konfucia a jeho žiakov.


Päť klasikov:

I- ťing: Kniha premien venujúca sa rituálom a vešteniu

Šu- ťing: zbierka historických dokumentov

Š- ťing: básne a piesne

Klasika rituálov: popisy rituálov bežného života

Čchun- čchiou: letopisy štátu Lu.

Konfucianizmus možno charakterizovať ako vieru v rodinu. Konfucianisti veria v to, že ľudstvo je jedna veľká rodina a v akejkoľvek situácií je v podstate dobrá, ak sa v nej deje niečo negatívne, tak je to dôsledok zanedbávania vzťahov v tejto rodine. Konfucius ešte počas svojho života nabádal svojich žiakov, aby sa stali ťun- c´tj. ušľachtilými ľuďmi dodržujúcimi morálne zásady. Tiež kládol veľký dôraz na dosiahnutie vnútornej harmónie, ktorú je možno dosiahnuť pomocou hudby a poézie. Dôležitou zásadou je tiež úcta k starším generáciám, ktoré majú učiť tie mladšie. Samozrejme, že konfucianozmus má veľa zásad, avšak tieto sú najvýznamnejšie z nich. 
V oblasti rituálov sa konfucianizmus sústreďuje predovšetkým na súkromné a rodinné rituály ako sú pohreby, svadby a uctievanie predkov.

Zásady Konfucianizmu




Z historického hľadiska konfucianizmus zažil aj svetlejšie aj temnejšie obdobia. Spočiatku bolo štátnym náboženstvom, avšak neskôr sa spojilo s  taoizmom a  muselo vzdorovať vplyvu budhizmu. V roku 1906 sa čínske autority pokúsili vyhlásiť konfucianizmus za štátne náboženstvo, avšak bol silne potláčaný počas vlády Mao Ce- tunga. V tomto období sa konfucianizmus presunul predovšetkým na ostrov Tchajwan, po smrti Mao ce- tunga sa však konfucianizmus vrátil do Číny a doposiaľ zastáva významnú úlohu v spoločnosti a kultúre.  V roku 2008 počas Olympijských hier v Pekingu, Čína poukázala na svoju tradíciu konfucianskej viery aj v programe, ktorý zobrazoval tradičných konfucianských učencov.

Konfucianský rituál


Na Slovensku sa prekladom Konfucia venuje Mgr. Marína Čarnogurská, CSc., ktorá 27. mája 2014 navštívila našu fakultu a tu nám pripravila prednášku o základoch tradičnej čínskej etiky. Odkaz na video z prednášky nájdete aj na našom webe.


Ďalšie odkazy:

Zdroje: 
Werner, K.: Náboženská tradice Asie. Od Indie po Japonsko. Brno: Masarykova univerzita, 2002, 222 s.

Zdroje obrázkov:  
http://uselesstree.typepad.com/useless_tree/2013/05/confucianism-is-not-catching-on-in-the-united-states.html
http://www.enghunan.gov.cn/Service/Education_2013/Chinese_Learning/Topics_Chinese_Culture/201410/W020141011619688289947.jpg 
http://cdn.theatlantic.com/assets/media/img/posts/2013/12/confuciusbanner/c8129f9ce.jpg 
http://www.thefamouspeople.com/profiles/images/mencius-1.jpg 
http://media.patheos.com/Images/Confucianism/Confucianism_Anno_52.jpg

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Auto Scroll Stop Scroll