Neznáme náboženstvá - 5. časť

Vo svete existuje množstvo náboženstiev, ktoré pre nás ako Európanov nie sú toľko známe. V tejto mini sérii Vám prinášame zaujímavosti o takýchto menej známych náboženstvách, ktoré neskôr môžete využiť aj pri štúdiu. Tento krát tu máme v poslednom čase často spomínaný:

 


ISLÁM




Zakladateľ: Mohammed. Mohammed. Podľa tradícií sa mal narodiť okolo roku 570 n. l. v Mekke. Jeho otec zomrel ešte pred jeho narodením a jeho matka Amína verila, že je vyvolený pre veľké veci. Dala mu preto meno, ktoré znamená ,,chválený“. Po smrti matky Mohammed žil nejaký čas u starého otca a neskôr u strýka Abú Talíba, kde pracoval ako pastier. Táto práca mu umožnila cestovať po krajine. Po roku 610 n. l. začal veriť, že dostáva zjavenia priamo od Boha a tie má odovzdávať ďalej. Postupne okolo seba sústredil malú skupinku veriacich, ktorí skúšali šíriť Mohammedovu vieru. V roku 622 n. l. ho však donútili utiecť do Mediny. Práve tu sformoval svoje učenie a uzavrel niekoľko spojenectiev so židovskými kmeňmi. Vďaka týmto spojenectvám sa mu podarilo v roku 630 n.l. dobyť Medinu. V roku 632 n. l. prišlo k otrasu islamu - v tomto roku totiž Mohammed zomrel. Po jeho smrti sa jeho prívrženci rozhodli ďalej hlásať jeho vieru. Ako prvý po ňom nastúpil Abú Bakr a po ňom v jeho náuke pokračovali aj ďalší traja chalífovia. Po nástupe štvrtého chalífa (Aliho) nastali spory o jeho legitímnosť.

Mohammed a jeho stúpenci


Islam sa postupne šíril do Egypta, Sýrie, Iraku a Iránu, neskôr vďaka spojenectvám so židovskými, ale aj kresťanskými komunitami a expanziám ovláda časť Európy a neskôr Indiu. 



Mohamedove zjavenie: Podľa tradícií sa Mohamedovi v roku 610 n.l. pri jeho zvyčajnej modlitbe počas ramadánu, zjavil anjel Džibríl a zjavil sa mu hodvábny zvitok, na ktorom bolo ohnivým písmom napísané pobádanie, aby šíril islam.

Vetvy islamu: Sunniti: uznávajú autoritu štyroch chalífov- v súčasnej dobe však nepociťujú potrebu mať chalífa.
                                  Šiiti: ako najvyššiu autoritu uznávajú ,,kňazov“- imánov- ktorí čakajú n príchod mesiáša 12. imáma. Šiitska vetva vznikla v dôsledku sporu, ktorý vznikol medzi Aliho stúpencami. Aliho stúpenci verili, že práve on sa mal stať prvým chalífom. Ali a jeho syn Husajn boli umučený- práve preto kladú šiiti na vysoký post fyzickú bolesť a utrpenie. Od sunnitov sa odlišujú aj vyznaním viery.
Okrem týchto vetiev existujú aj SúfizmusWahhábizmus.

Posvätné písmo: Korán, ktorý obsahuje 114 súr ( kapitol). Čo je viac ako 6600 veršov. Táto kniha sa člení na Mekkské súryMedinské súry. Ďalším veľmi významným zdrojom je Hadís- Mohamedove slová a slová jeho nástupcov. 

Korán


Päť pilierov viery:
Šaháda- vyznanie viery
Salát- modlitba
Zakát- almužna
Sawn- pôst
Hadžidž- púť

Púť v Mekke



Sviatky: 
Muharram: moslimský nový rok
Milád al- Nabí:  oslava narodenia Mohammeda
Ramadán: obdobie prísneho pôstu
Íd al-fitr: čas hodovania na konci ramadánu
Íd al-adhá: sviatok obetovania

Zdroje: Droždíková, J.: Lexikón islámu, Bratislava, Kalligram, 2005.
Krejčí, J.: Civilizace Asie a Blízkeho Východu. Náboženství a politika v souhrě a strětávaní. Praha: Karolinum, 1993. 

Zdroje obrázkov:
https://goldminer.cz/attachments/islamic-symbol-png.536/
http://i.idnes.cz/10/032/gal/FRO31ddf9_Maomed.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Islam_vo_svete2.png 
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTJUh336eJq08W1OBHJGBi5GoX15hkyJSnpvwzgN_S0tDvC0Tz6

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Auto Scroll Stop Scroll