„Hele vždyť to stojí jenom dvacet kaček“


Možno už tušíte, o čom budem v tomto článku písať. A ak náhodou nie tak by som vám rada v skratke predstavila svoj momentálny pobyt v Prahe v rámci Erasmus +. Pricestovala som len necelé dva týždne dozadu, avšak pocitovo sa cítim ako vo svojej domovine. Možno je to všade prítomnou češtinou, možno len jednoducho tým, že som polovičná češka.




Z určitej časti sa tu človek cíti akoby sa vrátil 20 rokov dozadu. Samozrejme, že to nie vyspelosťou krajiny, ale predovšetkým cenovými rozdielmi. Je úžasné ísť do potravín a nakúpiť si plnú tašku za 100 korún (3.6€).  Ale dosť už bolo rečí o financiách, nie sme predsa na hodine ekonómie. Okrem nízkych cien je tu bohužiaľ aj nízka teplota vzduchu (samozrejme žiaden Sibír), ale keďže ja preferujem teplo tak aj 12 stupňov je pre mňa takmer arktická noc. Od prídavného mena ´nízky´ by som pre zmenu odskočila k bipolarite ´vysoký´. V centre Prahy takmer nenájdete česky hovoriacu osobu. Nachádza sa tam vysoký počet Rusov. Neraz som sa stretla, že ma automaticky oslovovali po rusky. Okrem Rusov je tu samozrejme mnoho španielsko-čínsko-taliansko-anglicko-nemecky hovoriacich turistov.

„V Praze, je blaze“ – a to samozrejme vie aj široké spektrum ľudí, ktorí prichádzajú do Prahy nie len za kultúrou. Až po dvoch týždňoch cestovania metrom a prechádzania sa po pražských uličkách mi napadlo, že mi tam niečo chýba. Dnes som na to prišla, sú to graffiti resp. môžeme hovoriť o akýchsi pseudograffitoch, ktoré sú bežnou súčasťou každého spoja Bratislavskej MHD. Mesto dvakrát väčšie s dvakrát vyšším počtom obyvateľstva a tí ľudia vedia, že doprava slúži im. Neuveriteľné!



Prišla som tu ako študentka učiteľstva psychológie z PdF UK a pokračujem v 1. ročníku Mgr. v psychológií resp. poradenstve na Pedagogickej fakulte Univerzity Karlovy. Škola mi začala až tento týždeň, pretože Erasmus študentom začína škola trochu neskôr ako domácim. Prvá myšlienka, ktorá mi napadla pri vstupe do školy bola „Naozaj sa nachádzam v priestoroch fakulty?“ Zrekonštruovaná budova na Myslíkovej ulici v Prahe, kde sa nachádza katedra psychológie pôsobí naozaj príjemným až rodinným dojmom. Okrem výťahu sa v budove nachádzajú aj kuchynky, do ktorých majú študenti prístup a tak si môžu bez problémov uvariť čaj/kávu alebo zohriať si jedlo. Skvelý nápad! Budova má veľmi dobrú polohu. Z ktorejkoľvek časti Prahy nie je problém sa do približne 45 minút dostať k nej.





Čo sa týka systému vyučovania je veľmi podobný tomu našemu. Karlova Univerzita funguje na kreditovom systéme, takže rovnako ako my aj oni majú priemerne 15 predmetov za semester. Samotná výučba prebieha zväčša prezenčne po dobu 90, 135 až 180 minút. Na katedre psychológie je štúdium pomerne odlišné. Keďže sa nejedná o učiteľský smer, študenti neabsolvujú profesijné praxe ako u nás, ale musia sa zúčastniť niekoľkých stáží (klinická stáž, poradenská stáž, specializovaná..), ktoré dohromady počas magisterského štúdia tvoria súčet 673 hodín aktívneho absolvovania v rôznych pedagogicko-psychologických centrách, neziskovkách, na linkách dôvery, v psychiatrických liečebniach či u väzenských psychológov. Dohromady za 2 roky magisterského stupňa štúdia musia získať minimálne 80 kreditov. Okrem štúdia sa študenti samozrejme zapájajú do rôznych výskumov a projektov, ktoré sú dotované Karlovou Univerzitou. Zároveň sú mnohí zapojení do študentského spolku ČASP (česká asociace studentů psychologie). Po absolvovaní štúdia získavajú status poradenského psychológa a zároveň po predložení žiadosti automaticky získavajú medzinárodný titul, ktorý im umožní vykonávať prácu psychológa v zahraničí. 



No a samozrejme, že ani na Karlovke sa nenachádza vyrovnané množstvo počtu mužov a žien. Vo vačšine sú to samozrejme študentky obzvlášť na katedre psychológie. Takže sa len potvrdzuje hypotéza o prefeminizovaní školstva. Ale kto vie ako to bude za 10 rokov. J



DVORKY 2015




Famózne, kreatívne, zábavné. Je množstvo slov, ktoré by sa dalo použiť na opísanie tejto akcie. Dvorky sú tradičné otvorenie akademického roka na Pedagogickej fakulte Univerzity Karlovej. Ak si pod tým predstavíte, že sa jedná o formálnu akciu, tak by ste mali na túto myšlienku ihneď zabudnúť. Dvorky totiž nie sú klasická akcia. Jedná sa o multižánrový festival, na ktorom sa okrem hudby nachádza veľa stánkov s občerstvením a pitím. Po chodbách sú porozkladané stánky rôznych školských spolkov, ktoré prezentujú svoju činnost na fakulte. Nájdete tu aj nemalé množstvo obchodov ako napríklad s bižutériou, alebo sa môžete nechať skrášliť profesionálkami z Mary Kay. Ak sa túžite niekam „zašiť“ máte možnosť sa zúčastniť viacerých filmov a divadiel, ktoré boli pravidelne približne v hodinovom intervale organizované v aulách. Táto širokospektrálna akcia ponúka príležitosť aj tým kreatívnym, ktorí majú možnosť si na Dvorkoch vyskúšať viacero kvízov, workshopov či jednoducho si vziať sprej a vytvoriť niečo na plátno. Toto všetko vám ponúkajú Dvorky zadarmo!




Túto akciu hodnotím veľmi pozitívne. Myslím si, že je to skvelý prostriedok k spoznaniu fakulty aj z tej inej neformálnej stránky. Je tu možnosť zoznámiť sa s ostatnými katedrami a študentami. Každý si tu nájde svoje a koniec koncov kedy ste si mohli pobehať po fakulte a hrať laser game? J






Vystavila:  Tereza Křečková




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Auto Scroll Stop Scroll