Neznáme náboženstvá: 6. časť



Vo svete existuje množstvo náboženstiev, ktoré pre nás ako Európanov nie sú toľko známe. V tejto mini sérii Vám prinášame zaujímavosti o takýchto menej známych náboženstvách, ktoré neskôr môžete využiť aj pri štúdiu. Dnes sa vraciame do starovekej Číny.



Taoizmus

 
Znak Taa
 
Taoizmus patrí k jedným zo starobylých tradičných čínskych náboženstiev. O jeho vzniku sa však vedú diskusie.

Cesta Taa: Taoizmus je možné charakterizovať ako kontemplatívnu cestu stojacu na vnútornej disciplíne. Pojem Tao znamená v preklade ,,cesta“ a označuje podstatu taoizmu, teda ide o určitú duchovnú cestu. Túto cestu je možné označiť aj ako imanentnú cestu vo vesmíre.

Zakladateľ: V prípade tohto náboženstva je určenie zakladateľa mierne komplikované. Časť veriacich sa domnieva, že vzniklo z konfucianizmu, o ktorom sme už písali. Ďalšia časť považuje za zakladateľa filozofa Lao-c´(v preklade Starý majster). Tento filozof sa mal podľa legiend narodiť v dedinke Ku-čchen a mal byť štátnym archivárom v štáte Čou. Podľa legendy mal krátko pred jeho smrťou buď hostinský alebo vojak prehovoriť tohto filozofa, aby spísal svoje učenie. Tento príbeh je však iba legendou, pravdepodobne aj ako samotná existencia tohto filozofa. Okrem iného sa mu pripisuje aj autorstvo najvýznamnejšej knihy taoizmu Tao te ting.

Lao c´


Aj keď nie zakladateľom, ale významným predstaviteľom bol filozof Čuang-c´, ktorý mal byť žiakom Lao-c´ho. Práve jemu sa pripisuje autorstvo druhej najvýznamnejšej taoistickej knihy známej ako Čuang-c´. Táto kniha rozvíja podstatu Taa do iných dimenzií a podáva ich žartovnou a humornou formou, ktorá bola bližšia čitateľovi ako hutný text Tao te tingu.

Čuang c´


Viera Taa v skratke:
Taoisti veria v spasenie a konkrétne veria v spasenie tela, osoby aj duše. Veria v tri princípy:
- Čchi – dych
- Ťing- základ života, akési semeno života (často krát sa stotožňuje so spermiami)
- Šen- duch.

Všetky z týchto princípov sú obsiahnuté v každom človeku. Taoizmus tiež verí v nesmrteľnosť a celistvosť – preto toto náboženstvo obsahuje aj cviky a dychové meditácie, ktoré majú slúžiť na predĺženie života. K starším technikám patrilo aj konzervovanie tela ešte za života, ktoré prebiehalo pomocou toxických látok a často zapríčinilo smrť jedinca.


Vetvy taoizmu:
Netaoizmus: vznikol v 3. - 6. storočí a bolo rozšírením taoizmu o náboženské rituály.
Nebeský majstri: išlo o sektu založenú v 2. stor. n. l. Táto sekta sa snažila o vytvorenie lepšieho politického zriadenia na základe taoistickej viery - v súčasnosti je neustále populárna a má veľa veriacich v južnej Číne predovšetkým v oblasti Taiwanu.
Dokonalá pravda: ďalšia sekta; táto však kladie dôraz na asketizmus a abstinenciu. 

Rituál Tao



Sviatky:

Taoizmus je náboženstvo, ktoré má veľa sviatkov. Medzi najvýznamnejšie patria sviatky uctievajúce hrdinov (medzi nimi aj Lao-c´), ale aj trojicu bohov. Významnými postavami sú kňazi, ktorí plnia úlohu požehnávačov, ale aj exorcistov. Tieto sviatky však v súčasnosti majú skôr populárny charakter, nakoľko samotné náboženstvo sa dostalo do rozporu so štátnym zriadeným Číny počas vlády Mao Ce-tunga a bolo odsunuté do úzadia. V súčasnosti sa však teší novej popularite predovšetkým na západe, kde je vnímaná ako múdra holistická cesta vedúca k prírode a existencii.

Prekladu kníh Laa c´sa venuje aj významná slovenská sinologička Marína Čarnogurská, ktorej prednáška bola spracovaná aj naším webom.

Zdroje:

Mihulová, M.: Tao: večný princíp. Liberec: Santal, 2011.
Palmer, M.: Taoizmus. Bratislava: Ikar, 2001.

Zdroje obrázkov:

https://userscontent2.emaze.com/images/fd7e5e75-61d7-433f-8b41-f2214373ee80/68e56a9d-d651-4494-8722-48bc625c5367image9.jpeg

http://m2.i.pbase.com/o9/09/268309/1/154485612.tTcQr52r.05604531BCELaoTzuleavesChina.jpg 

http://thespiritscience.net/wp-content/uploads/2014/12/chuang-tzu-3.jpg

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSKMPDnx4wMSat2vCm46EE-zpjE-bTNrSZjSd_U8Updf8102xMS

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Auto Scroll Stop Scroll