3 otázky na aktuálne dianie - časť 2 - Dr. Minarovičová!

Dnes si môžete pozrieť pokračovanie, teda 2. časť otázok na aktuálne dianie - tento krát sme sa spýtali 3 najlepšie vybrané otázky Dr. Minarovičovej!

Otázky pre Dr. Minarovičovú: 
1. Aký je najväčší mýtus, ktorý ste počuli a ktorý koluje médiami a internetom na tému gender ideológie?  
2. Kde je podľa Vás hranica medzi zrovnoprávnením žien a mužov a kde už začína prehnané tlačenie žien na úroveň mužov?
3. Myslíte si, že by bolo správne, ak by deti vychovávali páry jedného pohlavia? Aké výhody a nevýhody by mohla takáto výchova priniesť? (otázka súvisí s 2. otázkou, ktorá sa objaví na referende o ochrane rodiny)
Bonus: možnosť sa vyjadriť vlastnými slovami na tému referendum


Touto cestou by sme sa chceli poďakovať aj Dr. Minarovičovej, ktorá aj napriek chorobe poslala svoje odpovede a mala tiež odvahu odpovedať na otázky! Ďakujeme!

Odpovede od Dr. Minarovičovej:
1. Teraz je tých mýtov, rôznych hoaxov a skreslených informácii o rodovej problematike na Slovensku veľa. Už samotný pojem „gender ideológia“ je zavádzajúci (v odbornej literatúre ho nenájdete). Za najväčší mýtus z môjho profesijného pohľadu považujem ten, ktorý hovorí, že cieľom „gender ideológie“ je, aby si deti mohli samé vybrať, či chcú byť chlapcami alebo dievčatami. Čo je samozrejme nezmysel.

2. Koncept rodovej rovnosti znamená, že všetky ľudské bytosti majú právo slobodne rozvíjať svoje schopnosti a vyberať si z možností bez obmedzení rodovými rolami. Rozdielne správanie, ašpirácie a potreby žien a mužov sa uznávajú, hodnotia, berú do úvahy a podporujú rovnakoMiera dosiahnutej rodovej rovnosti v moderných spoločnostiach do veľkej miery súvisí so schopnosťou verejnej politiky zosúladiť pracovný a rodinný život. Ak chceme zrovnoprávniť ženy a mužov, nestačí to deklarovať iba v zákone (de jure), ale preniesť aj do života, praxe (de facto). Nestačí teda len vyhlásiť rovnosť všetkých, ale treba zabezpečiť aj podmienky, aby táto rovnosť mohla byť reálne dosiahnutá. Každý človek musí mať rovnaké príležitosti pre napĺňanie svojich potrieb, ambícií a životných cieľov. Rovnosť príležitostí preto predpokladá potrebu vyrovnávacích opatrení tam, kde rovnaké príležitosti nie sú zabezpečené. A tieto dočasné vyrovnávacie opatrenia sa možno niekomu zdajú ako „prehnané tlačenie žien na úroveň mužov“.

3. Ak nechceme robiť z homosexuálov občanov druhej kategórie, mali by mať rovnaké práva a povinnosti ako heterosexuálni občania. To, či je niekto dobrým rodičom, nezáleží od jeho sexuálnej orientácie. 
Už dnes na Slovensku vyrastajú deti v rodinách párov rovnakého pohlavia, kde je jeden z rodičov biologickým otcom/matkou. A tieto rodiny (deti) si zaslúžia rovnakú právnu ochranu ako ostatné. Aké výhody by mohla takáto výchova priniesť? Možno väčšiu zodpovednosť týchto rodičov, keďže sú pod drobnohľadom ostatných. Nevýhody vidím jedine v spoločnosti, ktorá je homofóbna a neakceptujúca inakosť. Rovnako sú však potom v nevýhode deti, ktoré vyrastajú s jedným rodičom, nosia okuliare, neboli v lete na troch dovolenkách, či sú niečím iné ako väčšina detí.

Bonus: Referenda sa nezúčastním, pretože s ním nesúhlasím. V demokratickej spoločnosti predsa nemôže väčšina rozhodovať o právach menšiny. Akýkoľvek výsledok referenda nevyrieši žiadny problém, ktorému dnes rodiny na Slovensku čelia. Medzi tieto problémy patria: nezamestnanosť, alkoholizmus, gamblerstvo, nedostupnosť bytov pre mladé rodiny, domáce násilie, nedostatok predškolských zariadení a pod. 

Zdroj ilustračného obrázka: 
http://sspx.org/sites/sspx/files/styles/news_big/public/US-district/News/gender_symbols_on_blackboard600.jpg?itok=J5X2adtd (01.02.2015) 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Auto Scroll Stop Scroll