3 otázky na aktuálne dianie - časť 3 (posledná) - Dr. Vargová!

Dnes si môžete pozrieť posledný diel, teda 3. časť otázok na aktuálne dianie, otázky sme smerovali k Dr. Vargovej


Otázky pre Dr. Vargovú: 

1. Je z právneho hľadiska možné, aby Ústavný súd súhlasil s protiústavnými alebo diskriminačnými otázkami, ktoré sú obsahom referenda?
2. V Rusku bol v súčasnosti prijatý zákon, ktorým sa zakazuje šoférovanie osobám so sexuálnou odchýlkou. Myslíte si, že tendencie obmedzovania práva sexuálnych menšín budú na Slovensku aj po referende eskalovať?
3. Za ľudské právo považujeme slobodu prejavu. Nedávno sa vo francúzskom satirickom týždenníku Charli Hebdo odohralo veľké nešťastie - útok teroristov kvôli zosmiešneniu Mohammeda. Myslíte si, že týmto útokom bolo právo na slobodu prejavu porušené a malo by byť potrestané? Je vôbec možné tolerovať niečo také v modernej spoločnosti?
Bonus: možnosť sa vyjadriť vlastnými slovami na tému referendum 




Touto cestou by sme do tretice chceli poďakovať aj Dr. Vargovej, ktorá nám poslala svoje odpovede. 
Veľmi si vážime, že naši vyučujúci sa neboja odpovedať na aktuálne otázky a hlavne sú ochotní sa podeliť o svoj názor. Ďakujeme!


Odpovede od Dr. Vargovej:
1. Čl. 128 Ústavy SR hovorí:
Ústavný súd podáva výklad ústavy alebo ústavného zákona, ak je vec sporná. Rozhodnutie ústavného súdu o výklade ústavy alebo ústavného zákona sa vyhlasuje spôsobom ustanoveným na vyhlasovanie zákonov. Výklad je všeobecne záväzný odo dňa jeho vyhlásenia.
Čl. 129
Rozhodnutia ústavného súdu sú záväzné pre všetky orgány verejnej moci, fyzické osoby alebo právnické osoby, ktorých sa týkajú. Príslušný orgán verejnej moci je povinný bez zbytočného odkladu zabezpečiť ich vykonanie.

Rozhodnutie ústavného súdu nemožno rozporovať. Z tohto pohľadu je vyhlásené referendum legitímne. Orgány verejnej moci nemohli konať inak, ako v súlade s najvyšším zákonom štátu.

Napriek tomu, ma rozhodnutie ústavného súdu prekvapilo:
a)   Otázky, ktoré sú obsahom referenda majú ľudskoprávny charakter, a preto nemôžu byť predmetom referenda (v zmysle Ústavy SR, čl. 93, odsek 3 - Predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet).
b)     V referende majú občania potvrdiť to, čo už je zákonom garantované.
c)  Tretia referendová otázka je v kompetencii ministerstva školstva. Garanciou je obsah, forma, metodika vyučovania predmetu sexuálna výchova (resp. tematických celkov v rámci iných predmetov – biológia, etická výchova/náboženská výchova a pod.) a tiež príprava „objektívne a citlivo informujúcich“ učiteľov sexuálnej výchovy.
d)   Na porovnanie, paradoxne nebolo referendum vyhlásené pri rozdelení republiky v roku 1993, hoci ústava hneď v prvom odseku čl. 93 deklaruje, že „Referendom sa potvrdí ústavný zákon o vstupe do štátneho zväzku s inými štátmi alebo o vystúpení z tohto zväzku“. Absentovala politická vôľa, aby sa k tak závažnej otázke budúceho smerovania štátu vyjadrili občania.

Domnievam sa, že v prípade vyhláseného referenda o ochrane rodiny sa práve inštitút manželstva a rodiny stali rukojemníkmi politickej hry za peniaze daňových poplatníkov. 

Súčasnú rodinu trápia iné problémy (ekonomické, sociálne, etické – nezamestnanosť, alkoholizmus, agresivita) ako tie, ktoré sú obsahom referenda.  Hodnotový aspekt rodiny nespočíva v trojuholníku otec – mama – dieťa, ale v tom ako sa členovia rodiny k sebe správajú, ako navzájom fungujú, aké príklady, vzory a obrazce správania ponúkajú deťom, aký domov vytvárajú. Zmyslom rodiny (aj spoločnosti) má byť garantovanie najlepších záujmov dieťaťa. Preto si viem predstaviť efektívnejšie vynaloženie vyše 6,3 milióna eur zo štátneho rozpočtu na konkrétne projekty podporujúce ochranu rodiny.

2. Konzervatívna časť politického spektra (a nielen ona) bude určite týmto smerom podnikať svoje aktivity. Je na občanoch, nakoľko sa nechajú vtiahnuť do tejto hry. 

3. Je absolútne neprípustné tolerovať terorizmus. 
Z pohľadu uplatňovania ľudských práv a slobôd je však potrebné uvedomiť si, že práva majú aj rubovú stránku (ako dve strany jednej mince) - t.j. povinnosti a zodpovednosti.

V praxi to znamená, že existuje právo na slobodu prejavu, ale povinnosťou (a zodpovedné) je vyjadrovať svoj názor slušne a korektne tak, aby sme nikoho neurazili, neosočovali iných a pod. Ľudské práva nie sú garantované automaticky, ale za splnenia určitých podmienok.

Bonus: Odpoveď na bonusovú otázku je obsiahnutá v odpovedi na prvú otázku.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Auto Scroll Stop Scroll