Moderné trendy vo vzdelaní: Comenia Script

V škole sa najskôr učíme čítať, písať a počítať. No stále častejšie sa hovorí o tom, akým písmom by mali žiaci písať - písaným alebo tlačeným písmom? Čo tak písať novým typom písma zvané Comenia Script

Comenia Script
je zložený z dvoch slov: Comenia ako Ján Amos Komenský a Script ako písanie, Radana Lencová, ktorá ho vytvorila počas svojho doktorandského štúdia.
písmo. Je to pomerne nové písmo vytvorené priamo pre potreby súčasných detí, ktoré je pomerne jednoduché, čitateľné a moderné. Autorka nového písma je

Od roku 2010 do 2012 bolo písmo Comenia Script pilotne testované Ministerstvom školstva ČR na 33 základných škôl v celej Českej republike. V súčasnosti sa písmo používa na skoro 200 školách v Čechách, avšak na Slovensku je to zatiaľ novinka. 

Ako uvádza jeho autorka Lencová, ,,písmo má slúžiť ako základný písací tvar, ktorý bude obohatený o individuálne tendencie každého pisateľa, ktorý si písmo prispôsobí" a zohľadňuje písanie u žiakov, ktorí trpia dygrafiou a je vhodné pre ľavákov."

Autorka pri vytváraní písma vychádzala z toho, ako sa deti učia písať pred vstupom do školy (tzn. paličkové písmo) a na túto schopnosť ďalej nadväzuje.

Ako uvádzajú na stránke Projekt ComeniaScript, charakteristika a výhody tohto písma sú: 
  1. Jednoduchá veľká abeceda, na rozdiel od zložitých ťahov súčasného školského písma, ktoré v praktickom živote takmer nepoužívame. 
  2. Písmo má voliteľný sklon.
  3. Tvorba slov je podľa renesančného princípu písania - jednoduché priraďovanie. Tým sa eliminuje nečitateľnosť písma, ktorá vzniká mimo iného z neprerušovaného písaného ťahu. Priraďovanie písmen je praktické i z hľadiska písania diakritických znamienok a deti ich napíšu ihneď nad písmenom, nie až po napísaní celého slova, ako sa to deje u písma na princípe jednotnosti. 
  4. Písmo vychádza v ústrety súčasným potrebám žiakov, ktoré už pred pubertou opúšťajú jednotné písmo. To sa týka už aj detí na 1. stupni ZŠ.
  5. Jednoduché písmo môže byť ľahšie čitateľnejšie v zahraničí a naopak, cudzinci lepšie pochopia písmo Comenia Script a uľahčí sa tak vzájomná komunikácia
  6. Tým, že sú tvary písma bližšie tlačenému písmu, umožňujú tak zjednodušiť systém čítania a písania. Deti sa nemusia učiť 4 písmená, ale len jedno alebo dve.
  7. Jednoduchšie písmo pomáha viac porozumieť textu, než písmo zložitejšie, ktoré môže odvádzať pozornosť od obsahu. 
  8. V abecede je niekoľko písmen a číslic, ktoré majú viac tvarových variantov. Deti si tak sami zvolia, ktoré tvary preferujú. 
Náhľad na typ písma Comenia Script:
Náhľad písma Comenia Script

Na Slovensku je odborná garantka Comenia Script Andrea Cinegová, ktorá o tomto novom písme hovorí v Časopise Dobrá škola, ktorý si môžete prečítať na stránke: http://www.indicia.sk/comenia-script-clanok-ds/ (30.04.2015)
  

1 komentár:

  1. Skvele pismo.Bola by som velmi rada,keby sa ujalo na nasich skolach. Presne ako sa pise v clanku, aj tak vacsina ludi v dospelosti prejde k podobnemu typu pisma.Pismo je prakticke a aj velmi esteticke.

    OdpovedaťOdstrániť

Auto Scroll Stop Scroll