15 rozdielov medzi Univerzitou Komenského a University of Oulu

Guľa pred univerzitou
Jedna z výhod programu Erasmus + je, že máte možnosť spoznávať, porovnávať a hlavne zažiť niečo iné. V tomto článku Vám ponúkam náhľad na 15 rozdielov medzi Univerzitou Komenského v Bratislave (konkrétnejšie Pedagogickou fakultou) a University of Oulu, vo Fínsku.




Budova a jej vybavenie

1. Najväčší rozdiel medzi našou univerzitou a ich je ten, že celá univerzita (so všetkými 10 fakultami) sídli pod jednou strechou
Miesto, kde si môžete zavesiť bundy 
2. Pod jednou strechou sú aj všetky služby ako študentské združenie, študijné oddelenie, IT oddelenie, múzeum, študijné a oddychové zóny, 3. poschodová knižnica, papiernictvo, tlačiarne (na ktorých môžete tlačiť a skenovať) a hlavne 6 jedálni a malé kaviarne, kde si môžete sadnúť a posilniť sa.
Poznámka: Viac informácií o jedálňach a kaviarňach nájdete v budúcom článku, keďže to si zaslúži samostatný článok.
3. Na mnohých častiach univerzity nájdete miesta, kde si môžete bez problémov zavesiť svoje bundy, poprípade aj topánky. (A vaše veci si večer nájdete na tom istom mieste, kam ste ich dali). Tieto priestory sú buď otvorené (tzn. vešiaky) alebo zatvorené (tzn. môžete si odložiť veci do skrinky a zamknúť ju).
Jeden z mnohých vchodov do školy
4. Vchody majú bezbariérový prístup, celá budova je postavená citlivo pre vozíčkarov aj napriek tomu, že budova má 3 poschodia. Samozrejme, nájdete tu aj schody, avšak z tohto dôvodu sú tu výťahy. Okrem iného sú tu záchody vyhradené len pre vozíčkarov.
5.  Pri vchodoch nenájdete žiadne turnikety, avšak v celej budove je kamerový systém, ktorý nikoho nebrzdí pri vstupe do budovy. Taktiež Vás nikto nevyhadzuje z budovy školy, práveže univerzita robí všetko preto, aby sa v nej študenti cítili čo najlepšie.

Systém vyučovania a vyučovanie

6. Akademický rok na PdF UO sa rozdeľuje do 2 semestrov (tzn. do autumn term a spring term), pričom každý semester je ešte rozdelený na 2 obdobia (pre minimalizáciu kolidovania predmetov). Konkrétnejšie, v akademickom roku 2015/2016 majú rozdelený nasledovne:
Priestory školy (Humanitná fakulta)
a. 1. obdobie: 31.8.-23.10.
b. 2. obdobie: 26.10.-18.12.
c. 3. obdobie: 11.1.-11.3.
d. 4. obdobie: 14.3.-13.5.
7. Hodiny na Pedagogickej fakulte (Faculty of Education) sú rozložené na 2 alebo 4 hodiny a to nasledovne v časoch:
a. 8.15-9.45 hod.
b. 10.15-11.45 hod.
c. 12.30-14.00 hod.
d. 14.30-16.00 hod.
Poznámka: Ako si môžete všimnúť, vždy máte čas sa naobedovať alebo zresetovať.
8. Na univerzite majú hlavné dni skúšok (General examination days), ktoré sa konajú vždy v piatok v časoch od 14-17 hod. (jeden deň v mesiaci). Z tohto dôvodu majú študenti zväčša piatky bez výučby.
Poznámka: Samozrejme, záleží od predmetu či vyučujúceho, akým spôsobom bude ukončený predmet.
9. V každej učebni nájdete potrebné vybavenie na výučbu (počítač, projektor, plátno, poprípade aj tabuľu, kriedy a vybavenie k tomu). Na základe druhu hodiny a počtu žiakov je učiteľovi pridelená učebňa.
Malá hala na PdF UO
10. Vyučujúci a vyučujúce posielajú poznámky, prezentácie a študijné materiály na Váš mail, poprípade do univerzitného priestoru ako je náš Moodle (tento ich sa volá Optima). Cieľom je, aby ste počúvali a aktívne sa zapájali na hodine.

Ďalšie informácie

11. Budova univerzity je obrovská a študijné programy sú robené aj pre zahraničných študentov a z tohto dôvodu je orientácia písaná vo fínčine a v angličtine a na každom rohu máte k dispozícií vytlačené mapy, univerzitnú aplikáciu alebo sú tu vždy ochotní ľudia (učitelia, zamestnanci alebo študenti), ktorí Vám pomôžu. 
12. Najväčším prekvapením je, že univerzita má svoju vlastnú aplikáciu, ktorá Vám ukáže Váš rozvrh (a upozorní na zmeny učební, časov atď.), môžete sa cez ňu registrovať predmety či prihlásiť sa na skúšku, pozrieť si získaný počet kreditov, aké predmety máte zapísané a podmienky daného predmetu, ale aj mapu univerzity či ako sa dostať ku konkrétnej učebni, užitočné linky, cestovný poriadok a menu v jedálňach atď.
Miesta na sedenie na PdF UO
Poznámka: Na plnohodnotné fungovanie aplikácie potrebujete internet, ale to na univerzite nie je problém. A taktiež v súčasnosti jediná nefunkčná vec v aplikácií je možnosť pozrieť si aktuálnu ponuku jedál, keďže len pár dni fungujú úplne nové jedálne (pod inou značkou a iným systémom), ale na tom už usilovne pracujú.
13. Pred budovou univerzity je parkovisko pre autá, ale aj obrovský počet stojanov na bicykle, keďže väčšina študentov a zamestnancov využíva bicykle ako hlavnú dopravu. Taktiež len v okolí budovy sú 4 autobusové zastávky, na ktoré sa dostanete prostredníctvom 4 autobusových liniek.
Poznámka: Keďže verejná doprava je drahšia, študenti a zamestnanci školy chodia do školy peši alebo na bicykloch.
Jedna z mnohých miestností v TellUs Arene
14. Spôsob vyučovania je orientovaný hlavne na samovzdelávanie (vyučujúci Vám poskytnú všetky materiály aj zadania a koľko dáte do štúdia je len na Vás) a mnohé predmety sú hodnotené len spravil/nespravil. Dôvodom je väčšia motivácia študentov, a aby sa obmedzilo subjektívne hodnotenie študentov.
15. Univerzita sa neustále rozvíja, zväčšuje a vynovuje. Dôkazom je nové krídlo univerzity ale aj novootvorený priestor (otvorené od 19.01.2016) s názvom TellUs Innovation Arena. Je to otvorené inovované miesto, umiestnené v centre univerzity, ktoré je určené na učenie, spoluprácu a akcie, ale aj oddych.

Poznámka: Viac informácii a fotografii nájdete v ďalšom článku. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Auto Scroll Stop Scroll