Štrajk- pohľad jednej z nás


  K téme štrajk môžeme nájsť mnoho rôznych článkov, vyjadrenia organizátorov štrajku, postoj medií i politikov.

My sme sa rozhodli obrátiť sa na osobu v rámci našich študentských radov a položili sme jej pár otázok k tejto problematike.


Žena, 28, 2mPSAN

1. Koľkých akcií v rámci štrajku si sa zúčastnila?

V rámci demonštrácie učiteľov som sa zúčastnila troch štrajkov – úplne prvého 25.01., na Filozofickej fakulte 08.02., kde vznikla Iniciatíva vysokoškolských učiteľov, ktorí preberajú štafetu po ISU a 11.02. na ZRPŠ (Začnime Riešiť Predovšetkým Školstvo).


2. Čo ťa na štrajku najviac teší? Čo ťa najviac prekvapilo? A čo ťa najviac sklamalo?

Čo ma teší? Všade sa hovorí, že učiteľ by mal byť po rodičoch vzorom pre deti a práve týmto konaním nám učitelia ukázali, aby sme sa nebáli bojovať za svoje práva. Štrajku sa zúčastnilo oveľa viac ľudí a zapojilo oveľa viac škôl, ako sa predpokladalo. Prekvapilo ma, že aj napriek zatvoreným školám a trom týždňom štrajku, NR SR aj napriek tomu odmietla podniknúť kroky ku zmene. Sklamalo ma, že aj napriek ostrému štrajku veľmi veľa škôl otvorilo svoje brány a začalo sa vyučovať už na druhý, resp. tretí deň. Viem si predstaviť, že práve na toto vo vláde čakali a dúfali, že to rýchlo vzdáme. Plne rešpektujem a chápem učiteľov a učiteľky, ktorí(é) žijú z výplaty do výplaty a naozaj si nemôžu dovoliť ani PN-ku, nieto ešte štrajkovať! Keďže finančné ohodnotenie učiteľov je naozaj tak smiešne nízke, nemožno to nikomu zazlievať. No motto ISU znie: „Vydržíme!“ a „Nie je nám to fuk!“


3.  Aké sú hlavné ciele, ktoré chcú byť štrajkom dosiahnuté? Čo si o tých cieľoch myslíš?


„Dôvodom vyhlásenia štrajkovej pohotovosti je dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.
Cieľom vyhlásenia štrajkovej pohotovosti je primäť vládu SR, aby pred uplynutím svojho mandátu naplnila právo zamestnancov školstva, garantované Článkom 36 Ústavy SR, na spravodlivé a uspokojujúce pracovné podmienky a na dostatočnú odmenu za vykonanú prácu, ktorá by im umožnila dôstojnú životnú úroveň.
Vyhlásením štrajkovej pohotovosti vládu SR a Národnú radu SR opätovne vyzývame, aby neodkladne:

- legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur od 1. februára 2016 a o 90 eur od 1. januára 2017;

- navýšila rozpočty MŠVVaŠ SR a MV SR na rok 2016 celkovo o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami a zabezpečila tak rodičom a ich deťom rovnaké podmienky v prístupe k vzdelaniu; 

– prijala novelu zákona č. 317/2009, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov, obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity, a súčasne zaviazala ministra školstva, vedy, výskumu a športu vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a menovaný zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu a najlepšej praxe v zahraničí.“ (http://isu.sk/manualy/vyhlasenie-strajkovej-pohotovosti/)


A čo si o tom myslím? PLNE PODPORUJEM VŠETKY POŽIADAVKY. Nie je sa nad čím zamýšľať a každý, kto v školstve pracuje alebo pracovať chce, vie, o čom je reč.



4. Nemáš pocit, že štrajk učiteľov pred voľbami je akýmsi spôsobom snaha o zamiešanie kariet vo voľbách niektorej politickej strany? (svoju odpoveď aj zdôvodni)

Vôbec si to nemyslím! Zastávam názor, že „Kedy, keď nie teraz? Kto, keď nie my?“ a tak isto si myslím, že NIKDY nebude vhodný čas na štrajk učiteľov. Viackrát zaznelo, že ani jeden z členov ISU nie je nijakým spôsobom angažovaný v politike, celá demonštrácia vznikla bez podpory, všetko išlo z finančných prostriedkov samotných organizátorov. Tu nie je „komu“ miešať karty, lebo politické strany si samé navzájom miešajú karty.


5. Do akej miery sa do štrajku zapája Pedagogická fakulta z tvojho pohľadu?

Podľa môjho názoru sa Pedagogická fakulta zapája veľmi minimálne a hlavne opatrne (môj osobný názor k danej veci). Pedagogická fakulta sa pýši vysokým číslom akreditovaných predmetov, rôznymi úspechmi, avšak mám pocit, že zabúdame na to, že sme fakulta, ktorá vzdeláva budúcu generáciu učiteľov a ako prvá by mala podnikať kroky k náprave v systéme školstva. Myslím si, že písomná podpora, či už zo strany študentov a študentiek a pedagógov, nestačí! Štrajkuje sa tretí týždeň, učitelia z MŠ, ZŠ a SŠ bojujú, nevzdávajú sa a jediné, čoho sme my schopní, je napísať vyjadrenie na podporu? Je všeobecne známe, že keď sa na Pedagogickej fakulte opýtate min. 30 študentov, či chcú po skončení pracovať v školstve, iba 5 z nich odpovie kladne. Nečudo, že do štrajku sa takýto ľudia, ktorí v podstate ani nechcú byť v budúcnosti učiteľmi, nezapájajú, lebo si myslia, že ICH sa to netýka! No týka sa to nás všetkých! Kto bude vaše deti učiť? Ako ich bude učiť? V akom prostredí ich bude učiť? Čo všetko si deti budú musieť nosiť z domu, aby mohli na vyučovaní pracovať? Koľko peňazí navyše budú musieť rodičia investovať do vzdelávania ich detí, ktoré je bezplatné? Budú sa deti do školy tešiť? (áno, sú aj také školy, v ktorých deti radi trávia čas a tešia sa tam!!) Ako budú učitelia motivovaní k svojej práci? Myslím si, že je čas na zmenu a o tú zmenu sa teraz hlásime, no mali sme sa zjednotiť...


6. Ako môžeme prispieť my, študenti pedagogickej fakulty, k rozvoju slovenského školstva a k samotnému štrajku?


Pomôcť môžeme už len samotnou prítomnosťou na demonštráciách. Zapájaním sa do aktivít, ktoré organizujú študenti v združení „Ďakujeme, že vieme“, vyjadrením podpory všetkým pedagógom, atď  - kreativite sa medze nekladú :-) Je nás málo počuť, ľudia medzi sebou na námestí hovoria o nás, o študentoch a vkladajú do nás nádeje. Dajme o sebe vedieť, zmobilizujme sa s ostatnými fakultami. Keď učiteľov mohlo byť vyše 16500 (PROSÍM, ČÍSLO SI OVER!!), nás môže byť ešte viac! :-)


7. Vidíš výsledky štrajku v pozitívnom svetle? Myslíš si, že Iniciatíva slovenských učiteľov dokáže zmeniť podmienky a zdvihnúť o niečo úroveň školstva v Slovenskej republike?


Áno, nádej umiera ako posledná :-) Treba myslieť pozitívne, môžeme len získať!!




Touto cestou by som sa rada poďakovala za poskytnuté odpovede na naše otázky. :)
 
Odpovede nie sú oficiálnym vyjadrením žiadnej skupiny, katedry, študentskej alebo zamestnaneckej časti AS PdF UK. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Auto Scroll Stop Scroll