„Pascha“


Veľká noc alebo Veľkonočné sviatky sú základom kresťanstva. Jej existencia sa datuje už od 2. storočia, pričom je možné, že sa oslavovala ešte skôr. Každý rok si tento sviatok pripomíname, pretože sa vtedy Ježiš Kristus dostal do mesta za svojimi učeníkmi, z ktorých ho jeden zradil – Judáš Iškariotský. Za odmenu 30 strieborných Judáš prezradil Ježišov úkryt. Aby ho strážci medzi učeníkmi spoznali, pobozkal ho. Po zrade sa Judáš obesil, môžeme konštatovať, že si pravdepodobne uvedomil svoj čin. Po tom bol Ježiš odvedený pred Piláta Pontského, správcu rímskej provincie Judea, ktorý sa po neúspešnej snahe oslobodiť ho, musel vydať na smrť ukrižovaním. Deň po smrti Ježiša Krista bol hrob prázdny. Mária z Magdaly bola prvá, ktorej sa zmŕtvychvstalý Ježiš zjavil.




 Ako počítame dátum

Presný dátum Veľkej noci vlastne neexistuje. Každý rok vychádza na iný dátum v rozpätí medzi 22. marcom a 25. aprílom. Nikde v evangéliach sa totiž nepíše presný dátum okrem toho, že Ježiš zomrel v piatok a bol vzkriesený v nedeľu. Prebehlo aj niekoľko pokusov o stanovenie jednotného dátumu Veľkej noci, avšak neúspešne. Vplyv na výpočet má jarná rovnodennosť, prvý jarný spln a dátumy, ktoré pripadnú na nedeľu.  


Kvetná nedeľa

Je šiestou pôstnou nedeľou a zároveň aj poslednou nedeľou pred Veľkou nocou. Pripomína príchod Ježiša Krista do Jeruzalema. “Kvetná“ je odvodené od kvetov, ktorými sú v tomto období vyzdobené kostoly. Kvety sú znakom údajného vítania Ježiša v Jeruzaleme.


Zelený štvrtok

Predstavuje poslednú večeru Ježiša s apoštolmi. Pomenovanie zrejme pochádza z nemeckého „Gründonnerstag“, ktoré nemá pôvod v slove grün – zelený, ale v slove grienen – plagát. Avšak zo zelenej vzišlo mnoho zvykov ako napríklad jedenie zeleného jedla na zelený štvrtok, aby bol človek zdravý. Tento deň je tiež zvykom „naháňania Júdáša“ alebo „topenia Judáša zo slamy“. Tento deň tiež predstavuje čistotu – aby sa v dome nedržal neporiadok. Tento večer sa naposledy rozoznievajú zvony,  ktoré utíchnu až do Veľkej noci.


Veľký piatok

Ako pamiatka na Ježiša a jeho obetu pre ľudstvo. Niekedy sa nazýva aj tichým piatkom pre vyjadrenie zármutku na Kristovu pamiatku. V kostoloch sú prázdne oltáre a zhasnuté sviečky – prebieha obrad uctievania kríža. V tento deň sa priadli špeciálne nite – ten kto ich mal všité do oblečenia tak bol chránený pred zlými duchmi. Nič sa nesmelo požičiavať z domácnosti, pretože by sa prostredníctvom požičaného predmetu mohla uplatniť moc čarodejnice, ktorá by začarovala dom alebo dobytok.





Biela sobota

Tento deň je dňom bdenia pri Ježišovom hrobe, kedy sa nekoná žiadna omša. Týmto večerom začína Veľká noc, očakávanie Kristovho vzkriesenia. V sobotu bolo vo zvyku uhasiť doma oheň a až večer v kostole si ho znovuobnoviť požehnanou trieskou z ohniska. Biela sobota pripomína rovnako ako Zelený štvrtok deň čistoty, tzv. „bieleho“ čistého domu.


Veľkonočná nedeľa

Správne sa volá Nedeľa Zmŕtvychvstania. V ten deň znova rozoznejú všetky zvony a začína sa hodovanie. Najesť by mal dostať aj náhodný okoloidúci.





Veľkonočný pondelok

Sa nesie hlavne v duchu radosti, a to nie len zo vzkriesenia Ježiša Krista ale kedy sa oslavuje aj príchod jari, čo bolo prevzaté ešte z predkresťanskej doby.


Kresťanské symboly

Typickými kresťanskými symbolmi sú baránok, ktorý bol obetným zvieraťom starého zákona a zároveň symbolom nevinnosti. Kríž symbolizuje smrť a vzkriesenie Ježiša. Koniec koncov bolo ukrižovanie bežnou popravou pre vzbúrencov a taký kríž vážil okolo 60 kilogramov. Popol je ďalším kresťanským symbolom, ktorý znamená ľútosť a bolesť.  





Pohanské symboly

Zajac ešte v starovekom Egypte symbolizoval zmŕtvychvstanie boha Osirisa alebo v Grécku predstavoval symbol šťastia bohyne Afrodity. Ľudia verili, že zajac nikdy nespí a tak predstavoval aj symbol nesmrteľnosti. Preto sa stal symbolom Veľkej noci, pretože predstavuje Krista, ktorý premohol spánok smrti. Taktiež v niektorých západných krajinách ako vo Veľkej Británii zajac nosí vajíčka deťom. Oblievanie je rituálom omládnutia v slovanských krajinách už od stredoveku. Tento zvyk však samozrejme mohli dievčatá chlapcom oplatiť na nasledujúci deň a obliať ich tiež. Dnes tento rituál symbolizuje zdravie.





Ako prežiť Veľkú noc – výhody a rady pre dievčatá




1.      Nebráňte sa, predsa budete zdravé, mladé a krásne!
2.      Dôvod, prečo sa v priebehu jedného dňa prezliecť viacero krát.
3.  Ak nie ste ranné vtáča, radšej si privstaňte – aspoň sa tak vyhnete ľadovému a mokrému šoku uprostred snívania J.
4.      Je to len raz za rok – prežijete to.

5.      Stretnete sa s rodinou, priateľmi a známymi – čo je určite skvelé.





      

       Vyhotovil:  Tereza Křečková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Auto Scroll Stop Scroll